Neurologische revalidatie

Neurorevalidatie is erop gericht mensen met NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) weer zo goed en zelfstandig mogelijk in hun eigen omgeving en de maatschappij te laten functioneren.

Een Niet Aangeboren Hersenletsel kan het dagelijkse leven van patiënten en hun partners ernstig beïnvloeden. De zichtbare maar ook niet zichtbare gevolgen van NAH zijn divers. De klachten van mensen met NAH kunnen te maken hebben met het denken (geheugen, aandacht, concentratie, problemen met plannen en organiseren), het gedrag (karakterverandering), de stemming, het bewegen, de taal (begrijpen en spreken).

Doel van Neurorevalidatie

Het doel van neurorevalidatie is allereerst het herleren van functies en vaardigheden waarin herstel mogelijk is. Dit is van toepassing bij ziektebeelden waar in het algemeen gesteld vooruitgang geboekt kan worden, zoals bijvoorbeeld bij beroerte (CVA) of traumatisch hersenletsel (door ongeval).

Een ander doel van neurorevalidatie is het leren behouden van functies, vaardigheden, kracht en conditie waarin herstel niet mogelijk is. Dit geldt bijvoorbeeld bij progressieve ziektebeelden als de ziekte van Parkinson, ALS, MS en dementie of in de chronische fase na een CVA.

Door de aandoeningen van het centrale zenuwstelsel als bij een CVA, MS, Parkinson, ALS Dwarslaesie, Hersenoperaties etc is specifieke kennis en behandelervaring vereist om de kwaliteit van de behandeling op een zo goed mogelijk niveau te houden.

Bij Fysiotherapie Bilthoven Noord zijn Cloë en Inge gespecialiseerd in revalidatie bij centraal neurologische aandoeningen.